A védanta kimondja, hogy a szenvedés öt oka benne foglaltatik az első okban – abban, hogy nem tudjuk, kik vagyunk. Ha meg tudunk felelni erre az egyetlen alapvető kérdésre, hogy “ki vagyok?”, az összes kapcsolódó kérdésre is megtaláljuk a választ, úgymint: Honnan jöttem? Mi az életem értelme és célja? Hová távozom halálomkor?

Deepak Chopra tanításai között találtam rá a következőkre, amit most megosztok veletek is. A következő kérdések bennem is felmerültek, így gondolom másokban is.
 
"…. A védanta szerint az emberi szenvedésnek csupán öt oka van.
  • Az első ok az, hogy nem tudjuk, kik vagyunk.
  • A második, hogy az egónkkal vagyis az énképünkkel azonosulunk.
  • A harmadik, hogy ragaszkodunk ahhoz, ami múlandó és valótlan.
  • A negyedik, hogy félve riadunk vissza attól, ami múlandó és valótlan.
  • Az ötödik a halálfélelem.
A védanta kimondja továbbá, hogy a szenvedés öt oka benne foglaltatik az első okban – abban, hogy nem tudjuk, kik vagyunk. Ha meg tudunk felelni erre az egyetlen alapvető 
kérdésre, hogy "ki vagyok?", az összes kapcsolódó kérdésre is megtaláljuk a választ, úgymint: Honnan jöttem? Mi az életem értelme és célja? Hová távozom halálomkor?
 

Honnan jöttem?

A válasz pedig ez: sehonnan sem jöttem, hiszen mindig is itt voltam. A test megjelenik és tovatűnik, de "én" mindig itt vagyok. Olyan helyről jövök, amelynek nincs kezdete az időben, és nincs vége sem. És ugyanide távozom…Tehát …Ki vagyok? A válasz a következő: a színtiszta tudat vagyok,a kibontakoztatható ígéret, minden lehetőségek mezeje. Ez vagyok. Nem test, és nem is az elme, hanem az, aki birtokolja a testet és az elmét.

 
És mi a célom az életben?

Az, hogy boldog legyek, hogy örömmel telve közreműködjek az univerzum kreativitásában és fejlődésében.

És mi történik velem, amikor meghalok?

A válasz: semmi sem történik, hiszen nem halok meg. A színtiszta tudat nem pusztulhat el; csak megnyilvánulhat. Ennek tudata megszabadít minket a halálfélelemtől, mivel az univerzumban soha semmi sem veszik el, csak átalakul…A lélek nem távozik sehová. A test az, ami felbomlik, és visszatér a földbe…
 

De hol lakozik a lélek? Az egyik legerősebb tévképzet, hogy a lélek a testben lakozik. A lélek nem a testben van, csupán kivetíti magát testként és elmeként. Talál magának egy helyet a tér-időben, és közvetíti vagy kisugározza magát, a testen keresztül. …

A lélek egyszerre létezik mindenhol és sehol… A lélek rezeg, és megteremti a gondolatokat. A lélek rezeg, és megteremti a testet. A lélek rezeg, és megteremti az egész univerzumot…."

 
Ha szeretnél erről bővebben olvasni tovább, akkor ajánlom Deepak Chopra: A boldogság mint erőforrás című könyvét.  
  

Forrás: Blue Dolphin