Lehet életünk szerényebb és lehet jómódú is . Soha ne hajszoljuk az anyagi javakat. Nem mondom hogy anyagiak nélkül jó vagy jobb élni, de a földi ” kincsek ” iránti féktelen sóvárgás elfeledteti velünk a legfontosabb létét.

Történt, hogy egy egyszerű asszony hátán gyermekével , eltévedt a jól ismert erdőben.

Ahogy tévelygett, a sűrűben , egyszerre egy barlang nyílt meg közvetlen előtte és megszólalt egy hang: Ez egyszeri és megismételhetetlen alkalom arra hogy örökre gazdag és boldog légy.

Kérdezi az asszony a hangtól: és mondd mit kellene tennem mindezekért?

Csak lépj be és válogass a kincsekből kedvedre annyit amennyit elbírsz mert csak neked és csak most vannak a teremtésben.

És letette az asszony a gyermekét a barlang bejárata mellé egy jól látható helyre hogy láthassa ha szükségét érzi és könnyedén felvehese amikor távozik.

Egyre nagyobb halmokat rakott drágakövekből , arany ékszerekből és lázasan számolgatta valyon micsoda gazdagságot bír még összeszedni, amikor megszólalt a hang: A legfontosabbról el ne feledkezz.

Ekkor vette észre hogy a barlang enyhén ívelt és nem látta először , mekkora is valójában.

A hang figyelmeztetésén töprengve – a legfontosabbról el ne feledkezz – beljebb ment hát és Uram Teremtőm , még csodálatosabb még ragyogóbb dolgokra lelt.

Szétrakta azokat amiket először gyűjtött hogy helyükbe a drágább " fontosabb " dolgokat tehesse, amikor újra szólt a hang :

Nagyon igyekezz mert már csak néhány pillanat és a barlang örökre bezárul és a legfontossabbról el ne feledkezz.

Még beljebb hatolt a temérdek kincs között gázolva és megpillantott egy emberfej nagyságú rubint.

Óóóóóó mondta az asszony bizonyára erre gondolt a hang is és mindent eldobva felkapta a drágakövet, miközben a barlang szája egyre kisebb lett.

Már rohant amikor a hang újra megszólította : mindent elviszel, mindent ami fontos?

Igen sikította a nő és kiugrott a barlangból.

Diadalittasan nézte a csodálatos drágakövet, amikor megint rászólt a hang: és a legfontosabb?

Ekkor döbbent rá a gyermekét a barlangban felejtette.Lehet életünk szerényebb és lehet jómódú is . Soha ne hajszoljuk az anyagi javakat. Nem mondom hogy anyagiak nélkül jó vagy jobb élni, de a földi " kincsek " iránti féktelen sóvárgás elfeledteti velünk a legfontosabb létét.