Fél, hogy megossza másokkal álmait, mert úgy gondolja, hogy ezekkel egyedül van és nem értenék meg? Valószínű, hogy amit álmodott, már más is megálmodta egyszer. De vajon mennyire rendszeresek ezek az álmok? Ezt kutatja Calvin Kai-Ching Yu, aki a legsűrűbben felbukkanó álmok elemzése mellett a rendszeresen visszatérő álmokkal is foglalkozik.

Yu saját kutatásai mellett számos korábbi tanulmányt is megvizsgál annak érdekében, hogy lemérhesse az álmok gyakoriságát (az emberek hány százaléka álmodja)¸az álmok visszatérését (hány százalék álmodta több mint háromszor életében), és az álom rendszerességét (hány százalék álmodta egy év alatt többször) .
Az álmok átlépik a kultúrális különbségeket. Korábban kutatók már rájöttek, hogy a leggyakoribb álmokban különböző etnikai csoportok esetében is ugyanazok a témákkal találkoznak. A leggyakoribb álmot még keresik, de az esetek felében a következőekkel találkozhatunk: fog kihullása, jármű feletti uralom elvesztése, repülés, és wc keresése.
Azonban az álmoknak van egy sötét oldala is: Yu egy korábbi tanulmányt idéz, mely az álom-témákat a pszihózissal veti össze. A pszichotikus és skizofrén betegeknél közös vonások, mint például az üldözési mánia, vagy a megalomán és vallásos téveszmék nagyon gyakran előfordulnak az álmok esetében is. Valójában az olyan téveszmék, mint amikor „valaki követ”, vagy valaki álmában híres emberré válik elterjedtebb, mint az olyan közismert álom motívumok, mint a kihulló fog vagy a jól ismert álombeli pucérság.
 
Yu a saját tanulmányának alapjául a gyakoriságot választotta: milyen típusú álmot álmodunk éjszakáról éjszakára ismétlődően? Több mint 600 résztvevő vett részt a Hong Kong-ban lefolytatott kutatásban, mely során egy, 78 álom-témával kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük. Meg kellett válaszolniuk, ha egy motívummal még sohasem álmodtak, ha pedig előfordult már életükben, akkor hányszor: egyszer, kétszer, háromszor vagy többször, néhányszor egy évben, havonta egyszer, vagy még ennél is sűrűbben.
Vajon milyen álom fordult elő a kísérleti alanyok között a leggyakrabban? A régi, iskola/tanár/tanulás téma végzett az első helyen. Nem csupán a megkérdezettek nyolcvan százaléka álmodott ezzel a témával, de több mint 50 százalékuk számára rendszeresen vissza is tért. A megkérdezettek több mint fele az „egy bizonyos hely keresése” és a zuhanás témákat is rendszeresen visszatérőként jelölte meg.
A legérdekesebb eredményeket az álmok előfordulása, visszatérése és gyakorisága közötti összefüggések hozták. A megkérdezettek 68 százalékban már mindannyian álmodtak arról, hogy újra gyermekek, de szinte senki sem álmodta ezt többször életében egy alkalomnál. Ezzel ellentétben a többség álmában sosem fordult elő hogy fizikailag megtámadták volna, akinél viszont igen, azoknál rendszeresen visszatért ez a motívum.  
 
Bár a legtöbb ember nem szívesen fogadná el, hogy éberen téveszméik vannak, ez az álmok világában nagyon is gyakori jelenség. Yu tanulmánya szerint a 20 leggyakoribb álomból 6 ebbe a kategóriába tartozik, melyek közül is leginkább az erotománia, vagy annak képzete volt a jellemző, hogy egy híres személy szerelmes az álmodóba. A résztvevők mintegy fele álmodta már, hogy szerelmi ügybe bonyolódik egy hírességgel. A szerelem itt le is győzte a szexet, hiszen csak a megkérdezettek 22 százalékának volt álmában szexuális kapcsolata a megálmodott hírességgel.
Discovery News
news.discovery.com