Az Arktisz felett észlelt óriási ózonlyuk aggasztja a tudósokat világszerte, ez az első alkalom, hogy az Északi-sark felett olyannyira elvékonyodott az ózonréteg, hogy ózonlyukról lehet beszélni.

A Science című tudományos folyóirat által vasárnap közölt tanulmány szerint a lyuk – amelynek mérete ötszöröse Németország területének – az északi-sarki szokatlan hideg miatt keletkezett, és két héten belül elhúzódott Kelet-Európa, Oroszország és Mongólia felett. Ennek során az emberek magasabb ibolyántúli sugárzásnak voltak kitéve.
 
Egy Északi-sark feletti ózonlyuk – csakúgy mint egy déli – veszélyt jelenthet a növény- és állatvilágra. Az ózon az, ami elnyeli az ultraibolya fényt a sztratoszférában. Ily módon ha kevés ózon van a légkörben a káros anyagok vagy mindenekelőtt az extrém hideg miatt, az nagyobb ibolyántúli sugárzásnak teszi ki az élet minden fajtáját a bolygón, az embereknél például fokozza a bőrrák kockázatát.
 
Összességében a Déli-sark feletti ózonlyuk még mindig nagyobb az északinál, mert az Antarktiszon sokkal alacsonyabb hőmérsékletek uralkodnak.
 
Forrás: MNO