Dan Buettner amerikai kutató azt mondja, hogy felfedezte a világ négy régióját, ahol az emberek a legegészségesebb életet élik, és azokat az életmódtényezőket, amik ezt okozzák. Az úgynevezett Kék Zónák: Szardínia (Olaszország), Okinawa (Japán), Nicoya Peninsula (Costa-Rica), és a szombatista-populáció Loma Lindában (USA). Ezeken a helyeken nem csupán természetes a száz éves életkor és az a fölötti, hanem az is természetes, hogy ezt a kort az emberek teljes testi épségben és kognitív hanyatlás nélkül élik meg.

Buettner megjegyzi, hogy a nyugati életmód elterjedése és globalizációja előtt ez az élettartam minta a világnak több területén jellemző volt. Azt gondolom, hogy a hosszú életnek ezek a korábbi területei mára eltűntek – mondta.

Buettner több életmódtényezőt azonosított, amikről úgy gondolja, hogy felelősek az emberek hosszú, egészséges életéért a Kék Zónákban. Az okinawai diéta például nagyrészt növény alapú és a tipikus amerikai diétánál nyolcszor több erjesztett szójababot tartalmaz. A kultúra hangsúlyozza a tiszteletet az idősebb személyek iránt, és az emberek támogatásra számíthatnak a családjuktól és a szomszédjaiktól egész életükön keresztül. Ráadásul az emberek Okinawán hajlanak arra, hogy érzékük legyen az életcélhoz való erős ragaszkodáshoz.

Nagyon könnyű lekicsinyelni a cél értelmét, mondta Buettner, de ez a hosszú élet egy nagyon fontos meghatározója. Tudni, hogy miért kelsz fel reggel hét vagy nyolc évvel növeli a várható élettartamodat. Ez megmagyarázhatja, hogy több ember miért hal meg abban az évben, amikor nyugállományba helyezik, mint bármelyik munkával töltött évben vagy a későbbi években.

Diétán és a cél értelmén felül, Buettner a hosszú élet fő meghatározójaként a rendszeres kisintenzitású testi tevékenységet és erős kapcsolatokat említi meg a családdal és a barátokkal. Rámutat a tényre, hogy a Hetednapi Adventista Egyház tagjai, akik javarészt vegetáriánusok, igen erős kapcsolatban élnek és egy valódi szabadnapot tartanak minden héten. A születéskor várható élettartamuk éppen egy évtizeddel hosszabb, mint az átlag populációnak.

Forrás: Natúr Hírek