A világ legfurcsább eseményeire a tudósok fáradhatatlanul keresik a választ. Most összegyűjtöttünk 10 olyan esetet, amelyet a tudomány állítása szerint már megoldott, de mind a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek az interneten.

 
 1. A tehéncsonkítások
 
Az 1970-es években nagy felbolydulást keltett a különös szarvasmarha pusztulás. Az emberek megcsonkított állati tetemeket találtak, amelyeknek ismeretlen tettesek (földönkívüliek? vámpírok?) sebészi pontossággal távolították el belső szerveiket, és vérüket az utolsó cseppig lecsapolták.
Az eset miatt az FBI nyomozást rendelt el, ám semmi eredményre nem jutottak. Nem így egy elkötelezett tudós csoport, akik bebizonyították, hogy kezdetben vadállatok lakmároztak a tetemekből, nyílt sebeket hagyva maguk után.

Mikor ők befejezték a táplálkozást, ekkor jöttek a kisebb-nagyobb férgek, amelyek apró harapásaikkal tökéletesítették a sebek alakját. Ezek előszeretettel zabálnak fel mindent, ami az útjukba kerül, nem kímélve a belső szerveket, a szemet és a genitáliákat – majd egy kis vérrel öblítik le mindezt.

 
2. A perui Nazca-vonalak
 
1930 óta tartja lázban a világot a Nazca-vonalak hihetetlen rejtélye. Peru félreeső részén, a Pampas de Jumana nevű fennsíkon gigantikus mértani alakzatok, monumentális állatfigurák, és nyílegyenes vonalak terpeszkednek. Rendeltetésük megfejthetetlen. Különlegességük, méretükön kívül az, hogy soha, sehol, egyetlen pontban sem metszik egymást.
 
Természetesen mindenki azt gondolta, hogy erre csak földönkívüliek lehettek képesek, de néhány racionalista fanatikus jobban utánanézett a dolognak. Jim Woodman író elmélete szerint a nazcák kezdetleges hőlégballonokkal emelkedtek fel, hogy a lent maradtakat a magasból utasítsák a rajzok megalkotására.
 
Elméletének bizonyítására Woodman elkészített egy ősi repülőszerkezetet és pár óra alatt három ember segítségével megalkotott egy hatalmas nazca madarat.
 
3. Az afrikai gömbök
 
A Klerksdorp-golyókra egy afrikai bányában bukkantak a munkások. A barna golyócskák azonnal feltüzelték a transzcendencia szerelmeseit.

 

A barna, tojás alakú tárgyak különlegessége, hogy tökéletesen koncentrikusak, olyan kemények, mint a vas, és egyensúlypontjuk annyira különleges, hogy még a NASA sem tud képletet alkotni rá, sőt az Amerikai Űrkutató Központ szerint a golyók csak gravitációmentes helyen készülhettek. A vizsgálatok szerint ráadásul legalább 3 milliárd évesek.
 
Ezzel szemben a kevésbé népszerű, hogy a kutatások szerint a gömbök nem teljesen koncentrikusak. Még csak nem is acélkemények, és a NASA sem vizsgálta őket soha. Mindaz a hisztéria, ami körülöttük kialakult, az internet csodájának köszönhető, vagyis csak egy hatásos média hack.
 
4. Gömbvillám
 
Az emberek már a 17. században is ismerték a gömbvillám jelenséget. A tanúk szerint a gömbvillámok olyanok, mint egy szokásos villám, viszont földöntúli erővel rendelkeznek. Gömb alakjával falakon és egyéb szilárd építményeken hatol át, és áldozatokat gyűjt.
 
Ám egy brazil tudós megcáfolta az évszázadok óta „Isten villámaként” emlegetett jelenséget. A kutató rájött, hogy amikor bizonyos fokú elektromosság találkozik egy vékony réteg szilikonnal, akkor pára jön létre.

Mikor ez a pára kihűl és újra oxigénnel találkozik, akkor apró fénygömböket alkot, amelyek össze-vissza ugrálnak és megégetnek mindent, ami az útjukba akad.

 
5. Rejtélyes pontok
 
A „Rejtélyes Pont” táblával számtalan helyen lehet találkozni amerikai országutak mentén. A leghíresebb ilyen hely Santa Cruz közelében található.

 

De mitől misztikus ez a hely? Egy kis belépődíj fejében az ember olyan házban tehet körutat, amelyben a víz felfelé folyik és a falakon lehet járkálni. A tulajdonosaik gravitációs anomáliáknak nevezik ezeket a szokatlan jelenségeket, a tudósoknak erre más szavuk van: átverés.
 
A ház minden falát, berendezését úgy szerkesztették, hogy ellent mondjon a külvilág vonalainak. A házban minden tárgyat 20 fokkal megdöntöttek a vízszinteshez képest. Mikor a látogató belép, elveszíti a vízszintesség érzetét és az agya kiigazítja a házban uralkodó furcsa szögeket. Ennek következtében támad az az illúziója, hogy Pókember-szerűen a falakon futkározik.
 
6. Szellemek
 
Kísértetekről szóló történeteket emberemlékezet óta lehet hallani. Néhol tejfehér hologramként jelennek meg, máskor csak hangjukkal riogatják az élőket.

A tapasztalatok szerint általában sötét helyeken várják az áldozatokat, hogy halálra rémiszthessék őket. Mivel az emberiség egyharmada hisz a létezésükben, néhány kutató a nyomukba szegődött.

 
Sokan állítják, hogy találkoztak szellemmel, amely találkozásnak fizikai hatásai voltak, majdhogynem fájó félelmet éreztek, és hallucinációhoz hasonlították a látottakat. Svéd kutatók felfedezték, hogy ha az agy bal féltekéjén elektromossággal stimulálnak egy adott pontot, akkor az alany azt hallucinálja, hogy valaki más is a szobában van. Mikor a sokkolás véget ér, a szellem eltűnik.

A tudósok azt is megfigyelték, hogy minél erősebb az áram, annál életszerűbb a látomás, sőt skizofrén tüneteket is produkálhat a páciens.

 
7. A titokzatos Ley-vonalak
 
Az angol tudósról elnevezett, a szemnek láthatatlan vonalak behálózzák az egész világot, és misztikus helyeket kötnek össze egymással.

A hiedelem szerint rendkívüli hatással bírnak, közelükben még a mágneses erőtér is megváltozik.

 
A titok megoldása már-már kiábrándítóan egyszerű. A misztikus vonalakat egy kissé bolond angol tudósnak köszönhetjük, aki egy nap piknikezés közben látni vélt egy ilyen vonalat. Attól a perctől megszállottan kutatta őket, és hite szerint feltérképezte a különös hálót, majd mikor ezzel kész volt, publikálta kutatását.
 
8. Lidércek
 
A mocsarak környékén, alkonyatkor sétálva sok ember számol be arról, hogy ismeretlen fénygömbök bukkantak fel a szeme előtt. A vallomások szerint a golyók elszaladnak az ember elől, mikor a közelükbe akar menni.

 

Az igazi horrorimádók szerint a fények becsalják a gyanútlan idegent a mocsárba, majd mikor az érzi, hogy a föld kezdi magába szívni és nincs menekvés, akkor a gömbök eltűnnek.

A különös fények évszázadok óta tartják lázban az embereket. A korhű divathoz igazodva összekapcsolták már őket tündérekkel, az ördöggel és földönkívüliekkel is.

 
Tudósok is utánajártak az esetnek, a foszforeszkáló állati ürüléktől kezdve az ufókig minden lehetőséget megvizsgáltak.

Végül megállapodtak abban, hogy lápból feltörő gáz bizonyos kémiai reakciók hatására, pontosan a beszámolóknak megfelelő gömb alakját ölti fel.

 
9. Vízből vér
 
Nem csak a Bibliában fordult elő az megdöbbentő eset, mikor az Úr a vizet vérré változtatta, hogy megtörje az egyiptomi fáraót. Számos turista emlékszik olyan utazásra, mikor a kék tenger pirossá változott körülötte.
 
A furcsa jelenségre a válasz a vízi élővilágban keresendő. Mikor azt vesszük észre, hogy Isten ujja lecsap ránk, és vérré változtatja a vizet körülöttünk, semmiképp ne essünk pánikba, hiszen a megoldás az apró fitoplankton nevezetű teremtményekben rejlik. Átható fény hatására keletkező fluor esszencia szabadul fel a planktonokban, és megváltoztatja a színüket.
 
10. Utazó kövek
 
Kifejezetten a Death Valley nevezetű, amerikai területhez köthető ez a megmagyarázhatatlannak tűnő rejtély.

 

A mozgó kövek több tonnás súlyuk ellenére látszólag könnyedén közlekednek a kiszárad földön, hosszú nyomokat hagyva maguk után. A jelenség csupán 2-3 évente figyelhető meg.
 
Bár fantasztikus lenne bebizonyítani, hogy ezt aztán már tényleg a földönkívüliek csinálják, ám a tudósok ebben az esetben is kiábrándító magyarázattal szolgálnak.

Az év nagy részében a Death Valley valóban sivatagszerű kihalt táj, ám 2-3 évente víz önti el az egész síkságot. Ekkor a víz hullámai felkapják a köveket és gyengéden arrébb helyezik őket.

 
Forrás: Kultúrpart