Minél többet éltél nagy lélekszámú településen, annál valószínűbb, hogy pszichés problémád lesz. A legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis a mentális betegségek valószínűségét nagyban növeli a városi életvitel.

A szakemberek javaslata szerint a gyakori természetjárással és más közösségi programokkal elkerülheted, hogy a környezeted ilyen veszélyes hatással legyen rád.
 
Megváltozott agyi reakció
 
Az a tény eddig is ismert volt, hogy a városban élők között kétszer annyian szenvednek mentális betegségben, mint a vidéken élők körében. Ezt a jelenséget a halmozott stressznek tulajdonították. A Montreali Egyetem kutatói vizsgálataik alapján úgy gondolják, hogy nem a stressz mennyisége, hanem az arra adott reakció játszik döntő szerepet a problémák kialakulásában.
 
A kanadai szakértők és a német kutatók közösen derítették ki, hogy a városban élők agya máshogy reagál a stresszre.
 
A kísérletről
 
A kísérleti alanyokkal tesztfeladatokat oldattak meg, miközben MRI-ben – az agy kibocsátott hullámait vizsgáló gépben – végeztek méréseket rajtuk. Amíg a gép rögzítette, hogy melyik agyi terület aktív, a kutatók úgy szervezték, hogy hallják a kísérlet résztvevői, ahogy becsmérlik a teljesítményüket. A kritika hatására a városlakóknál két plusz agyi terület is aktivitást mutatott.
 
Az egyik az amygdala, valamint az ahhoz kapcsolódó idegpálya. Ez a terület az ingerek érzelmi feldolgozásáért, illetve a félelemért felelős. A másik terület pedig a cinguláris kéreg, ami a negatív hangulattal van összefüggésben. Hosszú távon ez a negatív hatásra adott túlzott reakció okozza a problémát.
 
Már 15 éves korod előtt is nagyvárosban éltél?
 
A tudósok véleménye szerint akkor van a legnagyobb valószínűsége a mentális betegségek kialakulásának, ha a gyerekkorodat is városban töltötted. Ez azt jelenti, hogy a skizofréniára és a szorongásra való hajlam egyenesen arányos a 15 éves kor előtt városban leélt évek számával. Mindemellett azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora lélekszámú helyen élsz.
Akik leginkább veszélyeztetettek
 
A leginkább érintettek azok, akiknek a városában százezernél többen laknak. Kisebb hatásfokkal, de a tíz- és százezer főt számláló települések lakóit is érinti az agyi reakciót megváltoztató befolyás. Biztonságban tudhatod magad, ha környezetedben tízezernél kevesebben élnek. Magyarországon nem lélekszámhoz kötött a város minősítés, így több ilyen településen is csak pár ezren laknak. Tehát érdemes utánajárnod, ha nem vagy biztos benne, hogy mennyien vannak a környezetedben. Az adatok alapján fontos azt is kihangsúlyozni a kutatók szerint, hogy aki 15 éves kora előtt hosszabb ideig élt már városban, az akkor is érintett, ha közben vidékre költözött.
Egészség tesztek

 

A Cardiff Egyetem kutatói kétszázezer ember adatai alapján végeztek kutatást, hogy megállapítsák, pontosan mi okozza a városi élethez kapcsolható mentális zavarokat. A kísérlet résztvevői 1972 és 1977 között születtek. Azoknak vizsgálták részletesen az életkörülményeit, akiket 2003-ig mentális betegséggel jegyeztek be a svéd nemzeti egészségügyi adatbázisba.
Leszűkült élettér
 
A megfigyelés szerint a depresszió, skizofrénia kiváltó oka az emberi kapcsolatok hiánya, amit a városi élet idéz elő. Az emberek igyekeznek elszigetelni magukat a leszűkült élettérben, ami végül a saját csapdájukká válik. Így azok esetében, akik városban laknak, 41%-kal nagyobb a pszichózis kialakulásának kockázata. Ennek tudatában érdemes törekedni a baráti kapcsolatok kialakítására, megtartására, illetve a mindennapi élet során az empatikus hozzáállásra.
 
Forrás: Femina