A könnyű testmozgás minden szempontból áldásos hatású: felfrissíti a lelket és szellemet, megfiatalítja a testet, és még a koleszterinszintet is karban tartja.

E Christine Moll szabadidő-kutató szerint a „játéknak" fontos szerepe van az egészség megőrzésében. „Kiszellőzteti az agyat, megújítja a szellemet, kitisztítja a gondolatokat, jótékony hatással van a vérnyomásra. Elégedettebbé válhat általa az életünk. Nem luxus, hanem szükséges az élethez.” – mondja Moll, aki szerint az első lépés az, hogy felmérjük, mennyi szabadidőre van szükségünk. „Ha nem tud visszaemlékezni arra, legutóbb mikor szánt időt magára, akkor itt az ideje a változtatásnak. Mikor foglalkozott utoljára saját magával? Mikor történt meg legutóbb, hogy valamit csak azért tett, mert szórakoztatónak vagy egészségesnek tartotta? Ha erre azt válaszolja, ’Végülis tavaly elolvastam egy könyvet’, akkor tudnia kell, hogy ennél többre van szüksége. Mindegy, hogy főzés, kézimunka vagy golf, a lényeg, hogy találjon magának valamilyen szabadidős elfoglaltságot, és az építse be az életébe.” Moll szerint az számít ilyen tevékenységnek, amiben örömünket leljük, és feltölt minket energiával. Véleménye szerint a mai ötvenes-hatvanasok azok, akik a leginkább hajlamosak a „csak munka, semmi kikapcsolódás” életstílus felvételére.
 
 
Egy másik kutató, Summer M. Reiner szerint a szabadidő tartalmas eltöltésének döntő szerepe van az egyén életében. „Kutatások szerint azok az emberek, akik egész életükben aktívan töltötték el a szabad óráikat, fizikálisan, mentálisan, érzelmileg és szociálisan is egészségesebbek.” – mondta, majd hozzátette: az így felnőtt gyerekek magabiztosabb, aktívabb és elégedettebb felnőtté válnak. Akik pedig szülőként sem adják fel ezt az életformát, sokkal jobban kezelik azt az időszakot, amikor a gyerekek kirepülnek a családi fészekből. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne a gyerek hobbijának nézése legyen a szabadidős program. „Sok szülő mondja, hogy számára a legjobb kikapcsolódás az, ha a gyermekének szurkolhat egy kosárlabda- vagy focimeccsen. Ezek a programok azonban a neveléshez tartoznak, nem a szabadidőhöz. Fontos, hogy találjunk saját elfoglaltságot is.” Bármi lehet ilyen tevékenység: akár keresztrejtvény-fejtés, akár kosárlabdázás, lényeg, hogy szabadon válasszuk meg, kihívást és elégedettséget okozzon, kikapcsoljon, és a lényeg, hogy örömet találjunk benne.