A kutatók szerint ha egy beteg meggyőzi magát arról, hogy az általa szedett gyógyszer hatástalan, akkor ez könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat. A kísérletek során ugyanis megfigyelték, hogy a fájdalomcsillapítók hatása attól függött, hogy a páciensek hittek-e abban, hogy a beszedett gyógyszer segít majd rajtuk.

A kísérletek során infúzióval adagolták az alanyoknak a fájdalomcsillapítót – a betegek a vizsgálat kezdetekor egy 100-as skálán átlagosan 66 pontos fájdalomérzetről számoltak be. A kutatók megfigyelték, hogy a fájdalomszint attól függően változott, hogy ők mit mondtak a betegeknek, nem pedig attól, hogy az alanyok mennyi gyógyszert kaptak.
 
A fájdalmuk ugyanis akkor is csillapodott, ha nem kaptak gyógyszert, de az orvosok ennek az ellenkezőjéről tájékoztatták őket; ráadásul ugyanennek a fordítottja is igaz volt, vagyis a fájdalomszint növekedett a gyógyszeres kezelés ellenére is akkor, ha a doktorok azt mondták a páciensnek, hogy nem kap fájdalomcsillapítót.
 
A tudósok elmondták: a vizsgálatok során kiderült, hogy a furcsa jelenségért az agy egyes régiói felelősek, amelyek nagy szerepet játszanak a fájdalomérzet kialakításában. Az új felfedezéstől azt remélik, hogy segíthet hatékonyabbá tenni a betegellátást, valamint hozzájárulhat új gyógyszerek kikísérletezéséhez is – írja a Science Translational Medicine.
 
OrientPress Hírügynökség