A természetes gyógymódok a világ számos országában – keleten és nyugaton – ma már teljes létjogosultságot élveznek. A természetgyógyászat rengeteg olyan gyógyeljárást tett népszerűvé, melyeknek az eredete a régmúltra nyúlik vissza. Ezek közül is kiemelkedőek az ősi Kínából származó és ott ma is a modern orvoslás eszköztárával egyenrangúan alkalmazott gyógymódok

A természetes gyógymódok a világ számos országában – keleten és nyugaton – ma már teljes létjogosultságot élveznek. A természetgyógyászat rengeteg olyan gyógyeljárást tett népszerűvé, melyeknek az eredete a régmúltra nyúlik vissza. Ezek közül is kiemelkedőek az ősi Kínából származó és ott ma is a modern orvoslás eszköztárával egyenrangúan alkalmazott gyógymódok. Ilyen elsősorban a tűszúrásos eljárás, az akupunktúra, és ennek egy szélesebb körben alkalmazott változata az akupresszúra, mely az akupunktúrás pontoknak nyomással történő ingerlése. Amikor a nálunk is közismert gyógygolyókat, illetve a csikung golyókat a tenyerünkben görgetjük, valójában a kézakupresszúra különleges változatát végezzük. 

A tenyérnek golyókkal történő masszírozása azon a felismerésen alapul, hogy a talp és a kéz egyes területei energiapályák, ún. meridiánok révén kölcsönhatásban állnak a szervezet különböző részeivel. Ezek ingerlésével tehát hatni lehet az egyes szervek működésére. A csi, azaz az életenergia minden egészséges ember szervezetében szabadon, akadálytalanul kering a zárt energiapályákon (energiacsatornákon, meridiánokon). A kínai filozófia szerinti két pólusnak (jin és jang) megfelelően hat-hat főmeridián van, melyek párosával helyezkednek el a két testfélen. A belsőszerveinkkel kapcsolatos meridiánok a következők: tüdővezeték, szívvezeték, szívburok-vezeték (a „vérerek ura”), a gyomorvezeték, a vastagbélvezeték, a hólyagvezeték, a vesevezeték, a hármasmelegítő-vezeték, epehólyag-vezeték és a májvezeték. Ha a meridiánokon történő energiaáramlásban bármiféle zavar áll be, ez megbontja a harmonikus egyensúlyt, és betegséget okoz. Efféle egyensúlyzavarokat az időjárás-változástól kezdve a sérüléseken át egészen a helytelen táplálkozásig, a tartós testi és lelki megerőltetésig sok minden előidézhet. Ilyenkor a cél tehát az, hogy az energiák egyensúlyát helyreállítsuk, az energiaáramlási akadályt elhárítsuk és az energiát a megfelelő helyre irányítsuk. Erre az energiaáramlásra, csire hat az akupunktúra, az akupresszúra, illetve a csikung golyókkal való masszírozási technika is. 

A csikung golyók használatához megfelelő belső hozzáállásra van szükség. Tehát először mindenkinek magát kell meggyőznie a golyóterápia hasznosságáról, s csak azután várhat eredményt tőle. Ebben sokat segít a kínai felfogás, életszemlélet ismerete és megértése. Akárcsak a csikung, a golyókkal végzett gyakorlat is olyan technika, amely – miközben a csit aktivizálja – a testet-lelket erősíti, az egész szervezetet mozgósítja. A golyók görgetésekor éllettanilag az történik, hogy a tenyér egyes pontjainak ingerlésével hatást gyakorlunk a tőle távol eső belső szervre, mivel a kéz reflexzónái gyakorlatilag minden szervvel kapcsolatban állnak.

Eredetileg ezek a golyók fából készültek, majd amikor rájöttek, hogy gyógyhatásuk van, elkezdték őket jádekőből és acélból készíteni. Később az acélgolyóba egy belső kisebb golyót is építettek, ez kellemes, dallamos hangot ad, és vibrációt kelt, amelynek szintén szerepe van a test szöveteinek ingerlésében.

Eleinte a gyakorlatokhoz hiányzik a biztonság, a koordinált kézmozgás, a golyók folyamatos görgetése nem megy egykönnyen. A kezdeti rutin megszerzése után a golyókat különböző módon lehet a tenyérben görgetni: lehet az óramutató járásával egyezően és fordítva, lehet úgy, hogy közben a két golyó felülete folyamatosan érintkezik, de úgy is, hogy soha nem érnek egymáshoz. Lehet különböző kéz- és kartartásokban is végezni a gyakorlást, a lényeg az, hogy nagyjából azonos mértékben gyakoroljunk mindkét kezünkkel és nagyjából azonos ideig végezzük a szimmetrikus görgetéseket.

Napi kétszer félórás golyójáték csökkenti a fáradékonyságot, megnyugtat, kellemes közérzetet biztosít. Ezenkívül növeli az emlékezőtehetséget, minden szerv működését kedvezően befolyásolja, az egészséget helyreállítja, illetve fenntartja.

Forrás: szantal.hu