A szólásszabadság utolsó bástyája ismét támadás alatt áll. A világ zsarnokai addig nem nyugszanak, amíg le nem szabályozzák az internetet. A United Nations (Egyesült Nemzetek Szövetsége) szemet vetett az elérhető hatalmas információáradat hozzáférhetőségének megnyírbálására.

Egy régi történet

Szerte a világon, a vezető önkényuralmi rendszerek szemében óriási tüske az információ szabad áramlása, és az emberek szelektálatlan informálása. Utálják azt a tényt, hogy nincsenek már monopolhelyzetben, és nem szabályozhatják ily módon az emberek gondolatait és véleményét. A szabadságot fenyegetésként érik meg. Minden olyan médiumot megvetnek, amely aláássa hatalmukat és tekintélyüket. Rezsimjeik az ENSZ-ben reprezentálódnak, ami egykor a szabadság bástyája volt.

Kié az internet? A válasz még az, hogy senkié, vagy legalábbis nem a kormányoké, ami végül is megmagyarázza az internet új technológiakénti nagy sikerét. A “The Wall Street Journal” szerint viszont nemsokára a válasz erre a kérdésre az Egyesült Nemzetek lesz.”

Az önkényuralkodók jelenleg keresik annak a módját, hogy hogyan ellenőrizzék a szabad véleménynyílvánítást, a szólásszabadságot és az egyéni szabadságot.

Az ENSZ 193 tagja egyszerűen ellenzi az információ nyílt és nagyon szabályozatlan áramlását az interneten, megjegyezve azt, hogy a World Wide Web által összekapcsolt globális hálózatokon az emberek áthágják a nemzetközi határokat, és így különösen megnehezítik a kormányok számára az adóztatást vagy a cenzurázást.

Több mint egy éve már, ezek az önkényuralmi rezsimek az egyik ENSZ-ügynökségnél, a Nemzetközi Távközlési Uniónál lobbiztak azért, hogy az ragadja meg az internet gyeplőjét és vegye át annak irányítását.

Az ITU az Egyesült Arab Emirátusokban, Dubaiban tartja “konferenciáját”. Az elmúlt hónapokban olyan pletykák kerültek felszínre, hogy új szerződés lehet kilátásban – olyan, amely kétségkívül katasztrofális lesz az internetre nézve.

A legtöbb amerikai szabad piaci kommentár kiadványok, például a “Journal ” szerint a javaslatok középpontjában a kormányok internet cenzúrázási törekvései állnak. ”Az ilyen javaslatok kifogásolhatóak, mert figyelmen kívül hagyják azt a tényt, ahogy az internet zökkenőmentesen és mindenki felé nyitottan működik.”

Az internet 40.000 hálózatból áll, 425.000 globális útvonalon összekötve egymással, amely olcsón és hatékonyan szállitja az üzeneteket és a digitális tartalmat mintegy két milliárd ember számára a világon minden nap.

Eddig, az internet önszabályozó módon jól működött és mint a fenti növekedési mutatók jelzik, nagyon jól. A jelenlegi helyzetben, senkinek sem kell engedélyt kérnie, hogy belépjen a saját blogjára vagy weboldalára.

“A technológia gyorsabban fejlődik, mint bármely kormányok közti szerződési folyamat”

A Federal Communications Commission elnöke William Kennard rámutatott arra, hogy a már létező hálózatok közti megegyezések 90 százaléka “kézfogás”-on alapul és alkalmazkodik a változó igényekhez.

“Az internet nagyon összetett hálózat, de a kormányok az egyetlenek, akik döntéseket hoznak sorsáról,” mondta Sally Wentworth a “Journal”-nek a közelmúltban. Úgy folytatta, hogy a webes fejlesztők és mérnökök akik az internetet futtatják, úgy vélekednek a helyzetről, hogy ” még egy úgynevezett világkormány sem igényelheti az egyetemes jogot arra, hogy szabályozza vagy kezelje az internetet”.

“A technológia gyorsabban mozog, mint bármely tárgyalási folyamat valaha is fog, figyelmeztetett az “Internet Society”.

Az Obama kormány nyilvánosan nem jelentette be álláspontját, az internet szabadságát tisztelő tisztviselők és törvényhozók Európában már most ellenzik azt.

Az Európai Parlament állásfoglalása az ITU terveinek teljes ellenzése.

“[Az Európai Parlament] úgy véli, hogy sem az ITU, vagy bármely más, központi nemzetközi intézmény sem megfelelő szerv az internet és az internetes forgalom szabályzására.”

A szabályozás legnagyobb támogatói: Oroszország és Kína

A brit “The Guardian” napilap szerint:

Az Európai Parlamentet az aggasztja, hogy a döntés zárt ajtók mögötti puccsként fog lejátszódni Dubaiban. Az amerikai kormány kijelentette, hogy ellenezni fogja a jelenlegi szabályozási rend komoly megváltoztatását. Azonban az, hogy ez az igéret mennyire lesz betartható, még a jövő zenéje.

Az európai állásfoglalás nagy sikert aratott az internetes felhasználók körében.

Ahogy már mondtam, az internet a szólásszabadság utolsó bástyája, nem is beszélve a rajta zajló kereskedelemről. Az internet szabályozásának a kreativitás elfojtása, a szabadságjogok megnyírbálása, a munkahelyek megszüntetése és a gazdasági növekedés elpusztítása lenne az eredménye.

Források:

http://www.theregister.co.uk/2012/11/24/european_parliament_votes_against_itu/

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324352004578136902821852508.html

Forrás: NaturaHirek