Egész életünkben azon vagyunk, hogy jó döntéseket hozzunk. Nap mint nap kerülünk helyzetekbe, ahol dönteni kell. Az apróbbakra már oda sem figyelünk, pedig sokszor a nagyokra már nem is kerülne sor, ha az apróbbaknál “észnél” lennénk.

Vagy így, vagy úgy, de mindannyiunk életében vannak úgynevezett nagy döntések. Ezek azok, amiről azt gondoljuk, “ha meglépem az egész életem megváltozik, és már nincs visszaút”. Most nézzük az emberek általában mi alapján hoznak döntéseket. Szinte minden ember egy megfontolás szerint hozza a döntéseit…hogy boldog legyen. A döntése következményeként örömöt, boldogságot éljen át.

A mérlegelés, hogy az adott lehetőségek hova vezetnek, a múlt és a pillanatnyi tapasztalatok, élmények, információk birtokában történik. Itt a kulcsszó: pillanatnyi. Pillanatnyi, mert a jövőbelátás képességével csak kevesen rendelkezünk, ezért csak a tapasztalatainkra hagyatkozhatunk. Ezért lehet az, hogy amit most eldöntünk, azt akár egy óra múlva már másként látjuk. Egyrész azért, mert az események, körülmények változtak, másrészt, mert mi is változunk. Ha még pár hónapja, minden vágyam volt, hogy beiratkozzak a tanfolyamra, de nem volt pénzem, ma már lehet nincs is hozzá kedvem, meg különben is felesleges.

Így vagyunk a legkülönbözőbb területekkel, a bélyeggyűjtéstől a házasságig. Mégis, hogyan lehet így dönteni, jól dönteni, ha így változunk mi, és a körülmények? Hááát ennek egy módja van csak. Ha SOSEM kérdőjelezzük meg a döntéseinket. Tehetjük azt azért, mert azon már úgysem tudunk változtatni, másrészt azért, mert ha akkor másképpen kellett volna dönteni, másként döntöttünk volna. Mondhatnám úgy is, hogy, ha tudtam volna, hogy elesek, akkor leülök. Persze vannak az olyen döntések is, amikor már tudjuk a negatív végkimenetelt, mégis azt döntjük, abban a reményben, hogy hátha mégsem úgy lesz. Ez már másik kategória, bár a döntést itt is el kell fogadni, még ha az ember gyakran veri falba a fejét, sűrűn megkérdőjelezve saját elméjének épségét.

Az én tanítóm azt mondta nekem: “merjél bátran dönteni, mert az eredmény már úgyis megvan, most már csak a hogyan a kérdés. Ha elfogadod, hogy nincsenek véletlenek, akkor azt is el kell fogadnod, hogy veled csak az történhet, amire szükséged van. Minek szorongani egy döntés miatt, ha bármit döntesz, az érted lesz?”Nem állítom, hogy mindent megértettem ebből, és hogy teljesen egyet is értek az előbbiekkel, ám kétségtelen tény, hogy aki így tud élni az a legszabadabb lény a világon. Minket ugyanis a félelmeink tartanak kétségek közt, okozzák boldogtalanságainakt. Ha szabadon, félelem nélkül, a következményeket mindig felvállalva, a lelkiismerefurdalást elhagyva mernénk dönteni, teljes, kiegyensúlyozott boldog életet tudnánk itt eltölteni.

Forrás: Ezotop